Angående Novalies tal

Det är många som har kommenterat Novalies tal och undrar hur mycket hon pratar och vad vi har gjort, så nu ska jag berätta!

I början så var Novalie inte så värst intresserad av att prata, hon insåg att man kunde klara sig fint utan att öppna munnen för mamma och pappa visste vad man ville iallafall. När andra barn så fint började säga mamma, pappa, titta, där och dom här första orden så sa Novalie inte mer än mamamama, babababa och mjau och var nöjd med det.

Men sen kom det och slog ner som en bomb och ungen började prata både flytande svenska, engelska, kinesiska och thai. Haha nej då, inte riktigt men fort gick det. Det började lite smått med ord som bil, tutte, lampa och lite andra enkla vardagsord och sen börjades det med där bil, där lampa osv.
Sen började hon på dagis och PANG sa det strax innan jul och den lilla krabaten började prata som aldrig förr. Hon började snappa upp ord man sa och nu gällde det att passa sig med vad man sa för vissa dagar var det som ett eko här hemma och hon upprepade precis allt man sa.
Nu har hon hunnit bli 1 år och 9 månader och hon sätter nu för det mesta ihop meningar med 3 och 4 ord. Det händer även när hon är riktigt uppspelt att hon till och med får till ett femte ord av bara farten.
Hon nämner sig själv fortfarande mycket vid sitt namn men har mer och mer börjat få till jag och min (särkskilt min). Något mer hon har fått upp ögonen för är ordet HA. Det är minsann mycket hon ska ha vår lilla solstråle!
Hon är väldigt duktig på djuren, både vad dom heter och deras läten, frukter, kommentera väder (blåser, regnar),mörkt-ljust, varmt-kallt och namnen på barnen på dagis.

Och nej, vi har inte gjort något speciellt för att "träna" henne. Det enda jag kan känna att vi har gjort medvetet är att titta mycket i böcker för det tycker hon är väldigt roligt!
BVC och dagis har uppmärksammat detta med talet och på dagis säger dom att hon utan problem gör sig förstådd med hjälp av orden, och som förälder blir man galet stolt över den lilla rackaren! Jag måste erkänna att det är mycket roligare nu när hon pratar för man kan ha små samtal med henne om enklare saker, som till exempel vad hon har gjort under dagen. När hon kommer hem från dagis berättar hon med glädje att dom varit ute, sjungit, ätit osv. Och sen gärna namnen på alla hon träffat under dagens gång...

Så, nu vet ni det med!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback